Selekcja pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką daje nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej wyrafinowany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.